Gratin dauphinois

25 minuten (+ 1 uur oventijd)
Vegetarisch
Glutenvrij
Lactosevrije optie
Vegan optie
Direct naar recept

Het állerlekkerste Franse aardappelgerecht dat er bestaat: gratin dauphinois, oftewel: aardappelgratin. De afgelopen maanden hebben we dit wekelijks gegeten (tot groot genoegen van Jor) om dit recept tot in de puntjes te perfectioneren. En ik kan je vertellen: het is GELUKT! Een heel simpel en puur recept maar toch met zoveel smaak. Heerlijk voor de kerst, maar eigenlijk lekker voor elke dag en ieder etentje als heerlijk (en een beetje fancy) bijgerecht 💛

ingrediënten

6-8 personen
  • 0,9 kg aardappels iets kruimig
  • 0,4 liter volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 2,5 tl nootmuskaat
  • 5 takjes rozemarijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 tl zout
  • flinke snuf peper
  • 150 g comté (evt. een mix met 50 g gruyere)
Wil je dit recept lactosevrij of vegan maken? Vervang de melk en slagroom dan door 0,65 L plantaardige slagroom.

RECEPT

  1. Verwarm de melk en slagroom in een pannetje. Kneus de rozemarijn goed in je handen zodat de smaken mooi vrijkomen en voeg toe aan het pannetje, samen met de nootmuskaat, laurierblaadjes, knoflook, zout en flinke snuf peper. Laat dit 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan van het vuur en laat staan tot je het nodig hebt.
  2. Snijd de aardappels met een mandoline in flinterdunne plakjes (van zo’n 2 mm). Heb je geen mandoline, gebruik dan bijvoorbeeld een kaasschaaf.
  3. Rasp de kaas met een grove rasp.
  4. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs over elkaar in een grote quichevorm of ovenschaal. Maak meerdere lagen tot de aardappel op is.
  5. Verwarm de oven voor op 170ªC hetelucht.
  6. Haal de room door een zeef. Schenk de room voorzichtig over de aardappels heen en verdeel hier de geraspte comté overheen. Bak 60-75 minuten goudbruin in de oven. Tip: zet het op een bakplaat met bakpapier, mocht de gratin overstromen is niet gelijk je hele oven vies!