Ga terug

Asperges met geroosterde paprika-yoghurt aioli & knapperige knoflook pangrattato

Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 1 kilo witte asperges
  • 2 puntpaprika's
  • 150 gram ciabatta of zuurdesem
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • scheut extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn of tijm
  • 6 tenen knolfook
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 0,5 citroen
  • 140 gram zonnebloemolie
  • 200 gram Griekse yoghurt 10%
  • verse dille

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de ciabatta in kleine (!) blokjes. Leg op een bakplaat en voeg olijfolie, paprikapoeder, rozemarijn/tijm, geraspte Parmezaanse kaas en 3 geperste tenen knoflook toe. Meng goed zodat alle smaken mooi zijn verdeeld over het brood. Leg de puntpaprika’s naast de ciabatta en zet 20-25 minuten in de oven. Als het brood goudbruin is, kun je het overscheppen in een kom. De paprika kan dan nog 10 minuten de oven in en kun je daarna laten afkoelen (heb je nodig bij stap 4).
  • Schil de asperges. Houd ze vast aan het topje en schil vanaf daar naar beneden. Schil de asperges met overlappende halen. Je wil geen stukje overslaan, want de schil is erg stug! Snijd dan de houterige onderkant van de asperges af. Dit is zo’n 3-4 cm. Doe de asperges in de aspergepan en vul met koud water, totdat de topjes net niet onder water staan. Breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je de pan uit. Laat de asperges 12-20 minuten in de hete pan staan (met deksel). Check vanaf minuut 12 of de asperges gaar zijn (dit hangt af van de dikte van jouw asperges). Twijfel je? Snijd een klein stukje van het kontje en proef of die lekker zacht is.
  • Doe 3 geperste tenen knoflook, het sap van ½ citroen en 1 ei in een smal bakje (waar je staafmixer mooi in past). Doe de staafmixer erin en schenk dan rustig de zonnebloemolie erbij. Zet de staafmixer aan en beweeg hem niet! Na 20-30 seconden beweeg je de staafmixer pas rustig omhoog, tot je een mooie aioli hebt. Trek het schilletje van de geroosterde puntpaprika’s en dep ze goed af met keukenpapier. Voeg de puntpaprika en Griekse yoghurt toe aan de aioli en mix goed. (Wissel evt. naar een grotere kom.) Proef en voeg naar smaak nog zout en Griekse yoghurt toe.
  • Schenk de geroosterde paprika-yoghurt aioli op een groot bord. Leg hier de asperges op en verdeel de pangrattato en verse dille over het midden van de asperges.
Trefwoord aioli, asperges, pangrattato