Italiaanse tofuballetjes met romige witte wijn & citroen orzotto

40 minuten
Vegetarisch
Glutenvrije optie
Lactosevrije optie
Direct naar recept

Nog op zoek naar een verrassend gerecht voor je volgende diner? Zoek niet verder! 😏 Deze citroen orzotto met Italiaanse tofuballetjes is ultiem comfort food en ook nog eens lekker eiwitrijk. Zowel in de balletjes als in de orzo zit de heerlijke wijn van Casillero del Diablo (ik gebruikte de Viognier, maar je kunt ook een andere witte kiezen) 🍇 En extra leuk om dezelfde wijn ook bij het gerecht te serveren!

ingrediënten

3-4 personen

Orzotto

  • 260 g orzo
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 150 ml witte wijn (naar keuze)
  • ½ groentebouillonblokje
  • 2 el crème fraiche light of 100-150 ml kookroom
  • chilivlokken
  • 1 courgette
  • 100 g spinazie
  • 1 citroen

Italiaanse tofuballetjes

  • 325 g tofu (uitlekggewicht)
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el maizena
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 40 g Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl oregano
  • 1 ei
  • scheutje witte wijn
Wil je het recept glutenvrij maken, gebruik dan een glutenvrij bouillonblokje en glutenvrije orzo. Wil je het recept lactosevrij maken, gebruik dan vegan crème fraiche of kookroom en vegan Parmezaanse kaas.

RECEPT

Tofuballetjes

  1. Laat de tofu uitlekken, knijp zo veel mogelijk vocht uit de tofu en leg de tofu tussen een schone theedoek om er nog wat vocht uit te drukken. Verkruimel de tofu in een grote kom.
  2. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine blokjes en rasp 40 g Parmezaanse kaas met een fijne rasp. Voeg de zongedroogde tomaten, Parmezaan, rozemarijn, oregano, maizena en een flinke snuf zout toe aan tofu en meng goed.
  3. Snipper de sjalot. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de sjalot aan. Voeg de fijngesneden knoflooktenen en de pijnboompitten toe. Als de pijnboompitten goudbruin beginnen te kleuren, voeg je een scheut witte wijn toe. Na een minuut voeg je het tofumengsel toe en bak je dit nog 2 minuutjes mee. Doe alles weer terug in de kom en laat afkoelen.
  4. Meng een geklutst ei door het tofumengsel en kneed het met je handen tot zo’n 12-14 balletjes. Verhit een flinke (!) scheut olijfolie in een pan en bak de balletjes rondom goudbruin op middelhoog vuur. Doe dit voorzichtig zodat ze niet uit elkaar vallen.

Orzotto

  1. Snipper de sjalot en snijd de courgette in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de sjalot aan. Voeg dan de fijngesneden knoflooktenen en courgette toe. Voeg na 1-2 minuten de orzo en 150 ml witte wijn toe en laat zachtjes pruttelen. Zodra de witte wijn is opgenomen, voeg je 150 ml water, ½ verkruimeld bouillonblokje, de crème fraîche, het sap van ½ citroen, een snuf chilivlokken en flinke snuf zout toe. Zodra het vocht is opgenomen, proef je of de orzo gaar is. Zo niet, voeg je nog een beetje water toe.
  2. Roer vlak voor het serveren de spinazie door de orzo.
  3. Serveer de orzo met de Italiaanse tofuballetjes, wat extra Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en chilivlokken!