Shakshuka met feta, olijven & avocado

25 minuten
Vegetarisch
Glutenvrij
Lactosevrije optie
Direct naar recept

Een van mijn favoriete recepten voor als ik weinig tijd heb! Ik serveer dit het liefst met een lekkere pita, paratha of vers stokbrood šŸ‘ŒšŸ¼

ingrediƫnten

2 personen
  • 1 kleine rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 paprikaā€™s
  • 1 aubergines
  • 1 rawit peper (of rode peper)
  • 2 el tomatenpuree
  • 250 g passata
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 of 4 eieren
  • 1 rijpe avocado
  • 100 g feta
  • 60 g olijven
  • verse koriander
  • om erbij te serveren: pita’s, paratha’s of stokbrood (evt. glutenvrij)
Lactosevrije optie? Gebruik vegan feta!

RECEPT

  1. Snijd de rode ui in halve ringen. Verhit een scheut olie in een grote (evt. ovenbestendige) pan. Voeg het komijnzaad, korianderpoeder en de ui toe. Fruit zachtjes aan.
  2. Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes. Voeg de tomatenpuree en geperste tenen knoflook toe aan de pan, bak 1 minuut mee en voeg dan de aubergine toe. Bak dit 5-10 minuten, roer regelmatig.
  3. Snijd de paprikaā€™s in dunne repen en hak het rawit pepertje fijn. Voeg de passata, paprikareepjes, rawit peper en een flinke snuf zout toe aan de pan. Laat nog 5-10 minuten zachtjes sudderen met een deksel op de pan. Roer tussendoor. De saus is klaar zodra de aubergine en paprika lekker zacht zijn.
  4. Heb je een ovenbestendige pan gebruikt? Dan kun je nu de oven voorverwarmen op 200 graden. (Zo niet, geen probleem, ik geef zo ook een optie zonder oven!)
  5. Maak holletjes in de saus waar je de eieren in kunt breken. Je kunt 1 of 2 eieren per persoon kiezen. Breek de eitjes voorzichtig boven de holletjes. Zet de pan (zonder deksel) in de oven. Of als je geen ovenbestendige pan hebt: zet een deksel op de pan en laat de shakshuka zachtjes pruttelen. Check zelf even wanneer de eitjes klaar zijn en hoe hard je ze wil. Ik vind het zelf het lekkerst als het eigeel nog zacht is.
  6. Maak ondertussen de salade. Snijd de avocado en feta in blokjes en de olijven in schijfjes. Hak wat koriander fijn. Meng de avocado, feta, olijven en koriander in een schaaltje.
  7. Serveer de shakshuka met de salade, een (zuurdesem) pita en nog wat verse koriander.