De lekkerste oliebollen van Nederland

45 minuten (+ 1 uur rijstijd)
Vegan
Lactosevrij
Direct naar recept

Het recept voor mijn opa’s oliebollen! De állerlekkerste van Nederland 🍾✨

Mijn opa bakt elk jaar op oudjaarsdag oliebollen voor de hele familie. Opiebollen!!! In zijn variant op dit recept zit o.a. appel en een mix van krenten, rozijnen en sukade. De traditie van het oliebollen bakken leeft al jaren, hij heeft het stokje overgenomen van zijn vader! Die deed altijd al appel in het recept, zodat de oliebollen éxtra luchtig worden. Deze oliebollen zijn niet perfect rond maar hebben soms gekke vormen, en geloof me: dat maakt ze nou juist extra lekker.

Laat even een berichtje achter in de comments van de reel voor mijn lieve opa – de superster van deze video!!! 🥹💬

ingrediënten

20-25 stuks
  • 500 g bloem
  • 14 g gedroogde gist
  • ½ tl zout
  • 2 tl kaneel
  • 500 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • ½ appel
  • 130 g rozijnen
  • 70 g krenten
  • 35 g sukade
  • poedersuiker

RECEPT

  1. Laat de rozijnen en krenten 10 minuten wellen in warm water. Giet het water af en dep de krenten en rozijnen droog met wat keukenpapier. Schil de halve appel en snijd in kleine blokjes.
  2. Zeef de bloem boven een kom. Voeg gist, zout en kaneel toe en meng goed.
  3. Verwarm de melk tot het lauwwarm is. Voeg het ei toe aan de kom met bloem en een kleine scheut melk. Roer goed (dit kan gewoon met een houten lepel). Wacht tot de melk helemaal is opgenomen door het beslag. Voeg beetje bij beetje alle melk toe, terwijl je goed blijft roeren. Totaal meng je het deeg zo’n 8 minuten. Voeg op het laatst de rozijnen, krenten en sukade toe. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  4. Verwarm de frituur tot 185 graden. Neem twee eetlepels en dip ze even in het frituurvet, zo blijft het deeg niet aan de lepels plakken. Neem kleine hoeveelheden deeg en laat ze in de frituur glijden. Ze hoeven niet perfect te zijn, juist leuk (én extra lekker) als ze van die gekke uitstulpsels hebben! Bak de oliebollen (steeds per 3-4 stuks) in 6 minuten goudbruin. Draai ze halverwege om. Laat ze goed uitlekken op wat keukenpapier, en serveer met lekker veel poedersuiker!