Truffel en paddestoelen risotto
40 minuten
Vegetarisch
Glutenvrij
Risotto stelt nooit teleur. Heb je nog nooit eerder risotto gemaakt? Geloof me: het is veel makkelijker dan je denkt! Een perfect geecht als je indruk wil maken met een fantastisch (en makkelijk!) vegetarisch hoofdgerecht!
ingrediënten
3-4 personen
- 1 grote rode ui
- 6 tenen knoflook
- 230 g risotto rijst (houd voor 4 personen 300 g aan)
- scheut witte wijn (optioneel)
- 1 liter groente of paddestoelen bouillon
- 500 g kastanjechampignons
- 200 g oesterzwammen
- 150 g kleine groene asperges (evt. diepvries)
- 2 tl (goede!) truffeltapenade
- lekker veel Parmezaanse kaas
- blokje roomboter
Tip: deze risotto vind ik zelf ook erg lekker met een beetje geitenkaas!
RECEPT
- Snipper de rode ui. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de ui hier zo’n 5-10 minuten rustig in aan. Maak ondertussen de groentebouillon.
- Rasp of hak de knoflook fijn en voeg toe aan de ui. Bak een minuutje mee, voeg dan de risotto rijst toe, bak deze ook weer 2 minuten mee. Blus af met een flinke scheut witte wijn (optioneel). Zodra de rijst de wijn heeft opgenomen, voeg je op dezelfde manier steeds een beetje bouillon toe. Herhaal dit totdat de risotto gaar is, proef tussendoor dus goed! Dit duurt meestal zo’n 18-20 minuten. Je kunt zelf bepalen hoe ‘al dente’ je de risotto wil hebben.
- Snijd de kastanjechampignons in plakken en scheur de oesterzwammen in grote stukken. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de paddestoelen goudbruin. Tip: niet teveel roeren, maar rustig laten bakken! Zo krijgen ze een mooie kleur. Bak ze eventueel in 2 sessies zodat ze genoeg ruimte hebben in de pan. Zijn ze mooi goudbruin, voeg dan de kruiden, een snuf zout en een beetje roomboter toe en zet de pan uit.
- Snijd de groene asperges in stukjes van 2-3 centimeter.
- Is de risotto gaar? Voeg dan de truffeltapenade, asperges, 1/2 van de paddestoelen, wat Parmezaanse kaas en evt nog een klontje boter toe en meng dit er voorzichtig doorheen. Proef en voeg evt naar smaak meer truffeltapenade, kaas, zout en peper toe.
- Serveer de risotto met de rest van de paddestoelen en extra kaas.