Filodeegtaartjes met geitenkaascrème & asperges

15 minuten (+ 25 minuten baktijd)
Vegetarisch
Vegan optie
Lactosevrije optie
Direct naar recept

Een makkelijk en leuk voorgerechtje met filodeeg, geitenkaascrème en asperges. Dit hapje ziet er feestelijk uit en is ook ideaal om van te voren alvast klaar te maken! Ook leuk: maak er één grote filodeeg plaattaart van in plaats van eenpersoons hapjes. Zo is ‘ie ook heel leuk bij de borrel!

ingrediënten

8 personen
  • ±120 g filodeeg (ontdooid)
  • 150 g geitenkaas schijfjes
  • 150 g hüttenkäse
  • 1 el gedroogde rozemarijn of tijm
  • 8-10 groene asperges
  • 80 g gerookte amandelen of amandelen met rooksmaak
  • 1 granaatappel
Wil je dit recept vegan of lactosevrij maken? Vervang de geitenkaas door een vegan kaas naar keuze, bijvoorbeeld een lekkere vegan feta.

RECEPT

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat het filodeeg even ontdooien. Vouw het dan uit en laat de verschillende dunne lagen deeg op elkaar liggen (3-4 lagen filodeeg). Snijd het in 8 stukken, zodat het 8 kleine taartbodempjes worden met ieder 3-4 laagjes filodeeg.
  3. Mix de geitenkaas, hüttenkäse, rozemarijn of tijm en een snuf zout met je staafmixer tot een gladde crème. (Voeg eventueel 1-2 eetlepels olijfolie of water toe om ‘m iets vloeibaarder te maken. Het blijft wel een dikke crème!)
  4. Was de asperges en snijd de kontjes eraf. Snijd ze doormidden zodat het kortere stukjes worden die op de taartjes passen, snijd ze vervolgens ook één keer over de lange kant doormidden zodat ze iets dunner worden.
  5. Verdeel de geitenkaascrème over alle taartjes. Smeer ze helemaal in en laat de buitenste halve centimeter van de taartjes vrij. Leg dan op ieder taartje een paar stukjes asperge.
  6. Zet de filodeegtaartjes 25-30 minuten in de oven, tot de randjes van het filodeeg mooi goudbruin zijn geworden.
  7. Haal ondertussen de pitjes uit de granaatappel (pas op je kleding!) en hak de amandelen in kleinere stukjes.
  8. Serveer de taartjes met de gerookte amandelen en granaatappelpitjes.