Patatas bravas

50 minuten
Vegan
Glutenvrij
Lactosevrij
Direct naar recept

Patatas bravas 🥔🇪🇸 Een echte klassieker! Deze Spaanse aardappeltjes met hun kenmerkende rode saus maak je gemakkelijk zelf thuis. De oorsprong van de naam: patatas = aardappels en bravas = de rode saus. En stiekem zijn ze éxtra lekker met een goede, verse aioli of huisgemaakt knoflooksausje 🧄 Dit brengt de smaken helemaal in balans!

ingrediënten

4 personen
  • 1 kg vastkokende aardappels
  • ⁠2 el maizena
  • ⁠90 ml extra vierge olijfolie (+ extra)
  • ⁠1 tl gerookt paprikapoeder spicy
  • ⁠3 tl gerookt paprikapoeder sweet
  • 1 el witte wijn azijn
  • ⁠260 ml groentebouillon
Tip: extra lekker met verse aioli! (recept linkje staat hierboven in de omschrijving)

RECEPT

  1. Snijd de aardappels in kleine blokjes en leg ze in een grote kom met koud water.
  2. Verwarm 90 ml extra vierge olijfolie 2-3 minuten rustig in een koekenpan/steelpannetje. Schenk in een schaaltje en voeg de paprikapoeders en 1 el maizena toe. Kluts tot er geen klontjes meer in zitten. Schenk terug in de pan en verhit op middelhoog vuur. Voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe en blijf goed roeren met de garde. De saus wordt steeds dikker (dit duurt zo’n 10 minuutjes). Voeg op het einde de witte wijn azijn toe en haal de pan van het vuur.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C (indien mogelijk op het AirCrisp-programma van ETNA).
  4. Giet de aardappels af en dep ze droog met een schone theedoek. Doe ze terug in de (droge) kom en voeg een flinke scheut extra vierge olijfolie en 1 (grote) el maizena toe (evt. door een zeefje). Meng goed en verdeel alles over de AirFry bakmand. Bak in 35-40 minuten goudbruin in de oven.
  5. Verhit de bravas saus en meng goed met een garde. Er is een dun laagje op komen te staan, dat is normaal! Na het roeren is dit weer weg.
  6. Breng de aardappels op smaak met zout, schep in een grote kom en schenk de bravas saus eroverheen.