Verse volkoren pita’s

2 uur
Vegan
Lactosevrij
Direct naar recept

Wist je dat het super makkelijk is om je eigen pita’s te maken? Ik maak graag in één keer een grote batch, zodat ik een deel kan invriezen. Zo heb ik altijd de lekkerste pita’s bij de hand die ik alleen nog even kort in de oven of airfryer hoef te gooien 🤤

ingrediënten

6-8 pita's
  • 7 g instant gist
  • 1 tl kristalsuiker
  • 280 g lauwwarm water
  • 300 g volkorenmeel (tarwe of spelt)
  • 200 g tarwebloem
  • 10 g zout
  • 1 el extra vierge olijfolie
Tip: je kunt ook volledig volkorenmeel gebruiken! De pita wordt dan wel iets minder luchtig.

RECEPT

  1. Meng de suiker en gist door het lauwwarme water en laat dit 5 minuten staan.
  2. Meng het volkorenmeel, bloem en zout in een grote kom. Voeg het water (van stap 1) en de olijfolie toe en kneed 5 minuten in een keukenmixer tot een soepel deeg. Kneed je het met je handen? Doe dit dan 10 minuten. (Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan een klein beetje water toe. Is het deeg te plakkerig, voeg dan een klein beetje bloem toe.)
  3. Maak een grote bal van het deeg, vet een grote kom in met olijfolie en leg het deeg hierin. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
  4. Na een uur is het deeg verdubbeld. Verdeel het in 6-8 gelijke stukken en rol hier balletjes van. Laat dit nog 30 minuten rijzen onder de theedoek.
  5. Rol de bolletjes dan uit tot ronde pita’s van ongeveer een halve centimeter dik. Rol ze dus niet te dun uit! Laat deze nog een kwartiertje rusten onder de theedoek.
  6. Verwarm de oven voor op 200-250ºC (zo heet mogelijk!) met de bakplaat in de oven, zodat deze ook heet wordt. Bak de pita’s dan per 2-3 stuks tegelijk in een paar minuten goudbruin. De baktijd is afhankelijk van hoe heet je oven is, het zal tussen de 5-9 minuten duren. Zodra de bovenkant goudbruin is, zijn ze klaar!