Appelcake met speculaascrumble
25 minuten (+ 45 minuten oventijd)
Vegetarisch
Glutenvrije optie
Lactosevrije optie
Appelcake met speculaascrumble 🍁 Deze gezondere appelcake is het ultieme herfst recept! De cake zelf is eigenlijk heel gezond, zonder boter, met allemaal volkorenproducten en maar een klein beetje suiker. De crumble is wel iets minder healthy, maar ik zou je zéker adviseren om deze er wel op te doen want die maakt de cake helemaal af 🧡
ingrediënten
10-12 stukken
Appelcake
- 5-6 appels
- 160 g havermeel
- 120 g volkoren tarwemeel
- 12 g bakpoeder
- 50 g suiker
- 4 eieren
- 160 g appelmoes
- 100 ml melk
- 3 el speculaaskruiden
Speculaascrumble
- 30 g roomboter
- 50 g basterdsuiker
- 30 g volkoren tarwemeel
- 40-50 g havermout
- flinke snuf zout
- 1 el speculaaskruiden
Toppings
- Zeezout vlokken (bijv. van Maldon of Le Saunier)
- Optioneel: verse slagroom
Wil je het recept glutenvrij maken? Gebruik i.p.v. tarwemeel dan glutenvrij meel/bloem of extra havermeel. Wil je het recept lactosevrij maken? Gebruik dan plantaardige melk en plantaardige roomboter.
RECEPT
- Kluts de eieren in een grote kom. Kluts de appelmoes en melk er doorheen. Voeg het havermeel, volkoren tarwemeel, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden en een flinke snuf zout toe en meng goed tot je een dik beslag hebt.
- Snijd de appels (met schil) in dunne partjes. Ik gebruik hiervoor een mandoline, maar je kunt ze ook heel dun snijden met een mes. Let erop dat de stukjes appel niet te dik worden, max 5 mm (maar liever nog iets fijner).
- Meng de appel door het beslag. Schenk alles in een (ingevette, met bakpapier beklede) springvorm.
- Verwarm de oven voor op 180ºC hetelucht.
- Meng alle ingrediënten voor de speculaascrumble in een schaaltje en kneed dit met je vingers tot een kruimelig deeg. Strooi dit over de bovenkant van de cake.
- Bak de cake 45-50 minuten in de oven.
- Strooi een klein beetje zeezout vlokken over de bovenkant vlak voor het serveren. Geeft een extra dimensie aan de cake!
De cake vind ik het allerlekkerst als ‘ie warm is! Als je hem niet gelijk gaat eten, kun je hem vlak voor het eten nog even kort oppiepen in de oven (5-10 minuutjes).