Geroosterde broccoli met pesto gnocchi & venkel-bonenpuree

25 minuten (+ 30 minuten oventijd)
Vegetarisch
Glutenvrije optie
Lactosevrije optie
Vegan optie
Direct naar recept

Een knaller van een broccoli recept! In dit gerecht komen allerlei verschillende smaken en structuren samen. Het is makkelijk te maken maar ziet er indrukwekkend uit!

Krokant gebakken gnocchi is fantastisch – de gnocchi’s zijn lekker chewy van binnen en krokant van buiten. De venkel-bonenpuree past heel goed bij het gerecht. De ingrediënten voor de puree rooster je tegelijkertijd met de broccoli in de oven. Ondertussen bak je de gnocchi. Daarna hoef je alleen nog de groenten en bonen te pureren en kun je mooie bordjes maken met alle ingrediënten!

ingrediënten

2-3 personen
  • 1 grote broccoli (of 2 kleintjes)
  • 1 venkel
  • 1 el tijm
  • halve bol knoflook
  • 1 blik cannellinibonen
  • 80 ml kookroom of crème fraiche (evt light)
  • ½ citroen
  • handje hazelnoten
  • Parmezaanse kaas
  • 400 g mini gnocchi
  • 3-4 el groene pesto
Vegan & lactosevrije optie: gebruik vegan parmezaanse kaas en plantaardige kookroom of crème fraiche. Glutenvrije optie: gebruik glutenvrije gnocchi.

RECEPT

  1. Verhit de oven voor op 200ºC. Verwijder het kontje van de venkel en snijd de venkel in kleine stukken. Meng op een bakplaat met een scheut olijfolie, tijm en een snuf zout en peper. Snijd het topje van de halve bol knoflook, schenk er een beetje olijfolie overheen en zet naast de venkel. Bak 20 minuten in de oven.
  2. Giet de bonen af en spoel ze af met water. Hak de hazelnoten in grove stukken.
  3. Was de broccoli en snijd over de lengte in vieren. (Heb je twee kleine broccoli’s? Dan kun je ze ook halveren.) Leg op een andere (met bakpapier beklede) bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, sap van ½ citroen, zout en peper. Zet de citroen tussen de broccoli op de bakplaat. Strooi de hazelnoten erbij en rasp er lekker wat Parmezaanse kaas overheen. Zet 20 minuten in de oven (dit kan tegelijk met de venkel, of je wacht even tot de venkel klaar is!)
  4. Mix de venkel, gepofte knoflook (je kunt de teentjes uit hun velletje knijpen), bonen, kookroom en scheutje olijfolie tot een gladde puree. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Verhit de pesto in een koekenpan. Voeg de gnocchi toe en bak in een paar minuten krokant.
  6. Prik met een vork in de broccoli om te checken of ‘ie gaar is. Zo ja, kun je de borden opmaken! Verdeel de puree over de borden. Leg hierop de geroosterde broccoli, pesto gnocchi, hazelnootjes en evt. nog wat extra parmezaanse kaas en een klein beetje extra vierge olijfolie.