Hartige paasstol met honingtomaten, olijf & Pecorino
Een verrassende en heerlijke twist voor de paasbrunch! Als je mij ergens blij mee maakt, dan is het wel een tomaat-olijvenbrood. Deze keer in een feestelijk jasje, perfect voor op de paastafel! Hij doet het goed bij de brunch maar ook zéker bij de borrel 🧀🍾
De combinatie van de friszoete Honingtomaten, hartige olijven en pittige Pecorino doet het geweldig in deze hartige paasstol. De Honingtomaten zijn kleine smaakbommetjes en geven het brood een kleurrijke vulling 🍅 De olijven zorgen voor een lekkere bite en volle smaak door het hele brood.
Je kunt de hartige paasstol gewoon zo eten, maar hij is ook erg lekker om te serveren met wat extra tomaatjes, verse pesto, gezouten roomboter of een goede tapenade 🤤
Fijn pasen!
ingrediënten
- 120 gram Looye Honingtomaten
- 60 gram roomboter (op kamertemperatuur) + 10 g extra om het brood mee te bestrijken voor het de oven in gaat
- 280 gram tarwebloem
- 7 gram instantgist
- 1 theelepel fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 75 milliliter slagroom
- 75 milliliter lauwwarm water
- 1 theelepel zout
- scheut olijfolie
- 60 gram kelemata olijven zonder pit
- 60 gram groene olijven zonder pit
- 50 gram Pecorino Romano
RECEPT
-
Weeg de bloem af in de kom van een standmixer en roer hier de gist en suiker doorheen. Verwarm het water en de slagroom samen in een pannetje tot lauwwarm.
-
Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei hierin. Zet de deeghaak op de standmixer en zet aan op de lage stand. Giet de inhoud van het pannetje geleidelijk bij de kom. Verhoog de snelheid en kneed het deeg 5 minuten, tot het soepel en zacht aanvoelt.
-
Snijd 40 g boter in kleine blokjes. Let op: het is belangrijk dat de boter op kamertemperatuur is. Voeg het zout toe aan het deeg. Voeg vervolgens, al mixend, beetje bij beetje de boter toe aan het deeg. Voeg pas nieuwe boter toe zodra alles door het deeg is opgenomen. Dit duurt zo’n 5-6 minuten.
-
Snijd de olijven in plakjes. Voeg de olijven toe aan het deeg en mix nog 1-2 minuten op lage stand tot alles goed is gemengd.
-
Vet een kom in met olijfolie en leg het deeg hierin. Bestrijk de bovenkant van het deeg met olijfolie en dek de kom af met plasticfolie. Laat het deeg minimaal een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek, tot het deeg verdubbeld is in grootte.
-
Halveer de Looye Honingtomaten.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif dit met een beetje bloem. Leg het deeg hierop en druk het met je handen uit tot een ovaal van 1½ cm dikte. Leg het deeg met de lange kant naar je toe. Leg de tomaten, in een horizontale rij op ⅓ van de onderkant van het deeg. Maak 2 rijen tomaatjes, direct onder elkaar. Rasp de pecorino over de tomaatjes en het deeg, laat hierbij 1 cm vrij aan de randen. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor ¾ deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat.
-
Bestrooi de bovenkant licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen.
-
Verwarm de oven op 180ºC. Rasp ruim Pecorino over de bovenkant en bak de paasstol in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol en gaar als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster.