Krokante aardappeltjes met gerookte paprika-knoflookolie

25 minuten (+ 25 minuten baktijd)
Vegan
Glutenvrij
Lactosevrij
Direct naar recept

De lekkerste krokante aardappeltjes met gerookte paprika-knoflookolie 🥔 Een makkelijk bijgerecht of borrelhapje. Tip: ze zijn éxtra lekker met wat huisgemaakte aioli!

Mocht je de smashed potatoes hype nog niet kennen, zeker eens proberen! Door de aardappeltjes plat te drukken en in te smeren met een lekkere olie, kun je ze superkrokant bakken in de oven. Een simpel recept waar je iedereen blij mee maakt. Of het nou als bijgerecht is tijdens een dinertje, als onderdeel van je AGVega of krokant snackje bij de borrel 🤤

ingrediënten

4 personen
  • 750 g krieltjes (met schil)
  • flinke scheut extra vierge olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl tijm of rozemarijn
Huisgemaakte aioli maken voor erbij? Check het aioli recept tussen mijn reels! Tip: mix er een beetje geroosterde paprika en yoghurt doorheen voor een iets gezondere variant met een lekker smaakje.

RECEPT

  1. Was de krieltjes goed en kook ze zo’n 15-20 minuten (afhankelijk van hoe groot ze zijn, check of ze gaar zijn door er met een mesje in te prikken).
  2. Meng een flinke scheut olijfolie met de geperste tenen knoflook, het paprikapoeder en de tijm.
  3. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  4. Leg de gekookte krieltjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze plat met de achterkant van een glas of een schaaltje. Tip: maak het glas/schaaltje een beetje vettig met wat olijfolie zodat ze niet blijven plakken (of gebruik een mesje om ze er netjes af te halen). Bestrijk alle aardappeltjes rijkelijk met de marinade en zet 15-25 minuten in de oven. Hoe langer, hoe goudbruiner en krokanter de aardappeltjes worden! Breng op smaak met een snuf zout en (chili)peper.