Lachha paratha (Indiaas platbrood)
Lachha paratha is een traditioneel Indiaas platbrood. Het is heel makkelijk te maken en een heerlijk (volkoren!) bijgerecht voor je curry’s.
Paratha’s zijn heel makkelijk te maken want het deeg hoeft niet te rijzen. Je hebt maar 4 dingen nodig: atta meel, water, zout en ghee. Atta meel en ghee koop ik altijd bij de Indiase supermarkt, maar hebben ze vaak ook bij de toko.
In de Indiase keuken vertelt de de naam van een gerecht je vaak letterlijk wat het is. Zo ook bij dit heerlijke brood: lachha betekent “rondjes” en paratha betekent “laagjes” (parat) en “deeg” (atta). Het is dus ook een brood dat is gemaakt van deeg dat je in laagjes vouwt, oprolt, weer platrolt en vervolgens bakt. Het is super makkelijk! Als je er een paar hebt gemaakt, heb je de techniek gelijk onder de knie. Check ook even de video waarin ik je laat zien hoe je de lachha paratha’s maakt.
ingrediënten
- 200 g atta meel + extra om je aanrecht mee te bestuiven
- 130-140 ml water
- 1 tl zout
- ghee*
RECEPT
- Mix 200 g atta meel met 1 tl zout. Voeg 130-140 ml water toe en kneed het met een keukenmixer of je handen tot een stevig deeg. Doe dit lang genoeg, ruim 6-7 minuten. Is je deeg nog een beetje te nat/plakkerig? Voeg dan wat extra atta meel toe. Het moet een redelijk stevig deeg worden, en mag nog een klein beetje plakkerig zijn. Dek het deeg af en laat het 30 minuten rusten.
- Smelt een paar lepels ghee in een pan en schenk het in een schaaltje. De pan heb je straks weer nodig.
- Bestuif je aanrecht met wat meel en neem steeds een klein bolletje van het deeg. Druk het plat met je handen en rol het uit tot het deeg mooi dun en rond is. Keer het deeg tussendoor een paar keer om. (Tip: gebruik genoeg meel op je aanrecht zodat het niet blijft plakken!) Smeer een beetje van de gesmolten ghee op het deeg en vouw het dan als een waaier op. Maak er een rondje van, druk dit weer plat en rol het weer voorzichtig uit tot een mooie, ronde paratha.
- Verhit de pan op middelhoog tot hoog vuur. Smeer je paratha in met ghee en bak ‘m in de hete pan. Smeer ook op de andere kant nog wat ghee. Bak aan beide kanten goudbruin.