Makkelijke plaattaart met bimi, taleggio & sinaasappel
45 minuten
Vegetarisch
Een heerlijk hoofdgerecht maar ook enorm leuk om te serveren als borrelhapje! Dit is niet je standaard plaattaart, maar écht verrassend door de combinatie van de zachte ricotta, nootachtige taleggio, sinaasappelstroop en knapperige bimi 🤤 De verschillende smaken en structuren brengen elkaar helemaal in balans!
ingrediënten
2-3 personen
- 1 grote rol bladerdeeg
- 120 g bimi broccoli
- 200 g ricotta
- 100 g cottage cheese
- 35 g geraspte Parmezaanse kaas
- 2 sinaasappels (bio)
- paar takjes verse tijm
- 80-100 g taleggio
- 1 geklutst ei
Tip: maak je dit als avondmaaltijd, serveer er dan een lekkere salade bij! 🥬
RECEPT
- Laat het bladerdeeg 5 minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200ºC. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat. Maak met de achterkant van een mes een lichte inkeping langs de randen van het deeg, op ongeveer 1,5 cm van de rand, zonder het deeg volledig door te snijden. Prik met een vork veel gaatjes in het binnenste deel van het deeg om te voorkomen dat het teveel rijst. Bestrijk het bladerdeeg met het ei. Bak 15 minuten in de oven. (Voedselverspilling tip: bak het resterende ei en eet het de volgende dag als lunch!)
- Meng de ricotta, cottage cheese, de helft van de Parmezaanse kaas, geraspte schil van 1 sinaasappel, tijm (blaadjes van de takjes gerist), een snuf zout en peper in een kom. Snijd de taleggio in kleine blokjes.
- Laat de oven aan staan. Bestrijk het bladerdeeg met de ricotta en beleg met de bimi, taleggio en resterende Parmezaanse kaas. Zet nog 15 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de sinaasappelstroop. Rasp de schil van de tweede sinaasappel, bewaar dit voor het serveren. Pers de 2 sinaasappels uit en breng het sap aan de kook in een pannetje. Laat rustig doorkoken tot het stroop is geworden.
- Serveer de plaattaart met de sinaasappelrasp en stroop!