Mini pavlova met pistache & witte chocola
Pavlova is misschien wel een van de feestelijkste toetjes die je kunt maken! Krokante, luchtige meringue die smelt op je tong, romige witte chocolade en knapperige pistachenoten… écht fantastisch. Zelf maak ik het graag extra bijzonder met wat vers rood fruit, zoals frambozen, aardbeien of bramen. Het geeft een frisse twist en ziet er prachtig uit!
Deze mini-versie is ideaal voor een gezellige avond met vrienden of een indrukwekkend kerstdiner. Door ze per persoon te serveren, maak je meteen een mooi opgemaakt bordje voor iedereen. De mini pavlova’s moeten lang in de oven – en dan nog een tijdje afkoelen – dus houd daar rekening mee. Het recept is eigenlijk heel simpel, het vraagt alleen een beetje tijd!
Dit is een recept uit mijn e-book ‘LEKKER VEGGIE’ en deze prachtige foto is gemaakt door Robin Walrecht.
ingrediënten
- 3 eiwitten
- 60 g kristalsuiker
- 1 el citroensap
- 1 tl vanille-extract
- 1 el maizena
- 125 g mascarpone
- 250 g slagroom
- 2 el kristalsuiker
- 4 el pistachepasta (+ extra)
- handje pistachenoten
- blokje witte chocola
- verse frambozen, aardbeien of bramen om erbij te serveren
RECEPT
- Klop 3 eiwitten in een vetvrije (!) kom 1 minuut op een hoge stand en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Klop nog 5-8 minuten tot je mooie, stevige pieken hebt.
- Verwarm de oven voor op 110ºC hetelucht.
- Voeg dan 1 el citroensap, 1 tl vanille-extract en 1 el maizena toe. Schep dit er rustig doorheen.
- Schep het eiwitschuim in een spuitzak. Maak 10 kleine meringues op een (met bakpapier beklede) bakplaat. Ik maak er altijd 2 extra voor als er eentje mislukt of breekt! Zorg dat de randen van de meringues iets hoger zijn, zodat je ze straks goed kunt vullen. Zet 1 uur en 15 minuten in de oven. Zet de oven daarna uit, zonder de deur te openen, en laat ze daar nog minimaal een uur afkoelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld, bewaar je ze in een luchtdichte bak.
- Ondertussen kun je de vulling voorbereiden. Klop de slagroom op met 2 el kristalsuiker. Voeg dan de mascarpone toe en klop kort tot het goed gemengd is. Voeg al mixend ook gelijk de pistachepasta toe.
- Maak de pavlova’s vlak voor het serveren af. Verdeel de pistachepasta over de meringues en serveer met gehakte pistachenootjes, pistachepasta, geraspte witte chocola en rood fruti!