Sesam & witte chocolade koeken
Sesam & witte chocolade koeken 🍪 De inspiratie voor deze koekjes was een ge-wel-di-ge sesam kletskop die we een paar weken geleden bij de koffie kregen tijdens ons bezoek aan De Kromme Dissel (onze eerste Michelin-ervaring!) ✨ Sindsdien kreeg ik het idee van sesam in een koekje niet meer uit mijn hoofd en ging ik aan de slag met deze toppers. Het is een heel simpel recept en je kunt zelf kiezen hoe je ze afbakt: hele knapperige koekjes, of juist koeken met een knapperig randje maar chewy binnenkant – mijn favoriet!
Een ultieme life hack is om koekjesdeeg (per portie) in te vriezen. Zo kun je op ieder gewenst moment verse koekjes uit de oven toveren! Leuk als je spontaan familie op de koffie hebt of gewoon ineens heel erge cravings hebt naar een warme sesam koek 🤤
ingrediënten
- 225 g bloem
- 1 tl baking soda
- 0,5 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 130 g boter kamertemperatuur
- 200 g lichte basterdsuiker
- 40 g kristalsuiker
- 100 g zwart, wit of gemixt sesamzaad + extra (of 80 g zwarte of witte tahin)
- 1 groot ei
- 1,5 tl vanille extract
- 150-200 g witte chocola
RECEPT
Sesampasta maken
- Rooster het sesamzaad een paar minuten in een droge pan op middelhoog vuur, tot het licht goudbruin en geuriger wordt. Mix het geroosterde sesamzaad in een keukenmachine of blender tot een dikke, smeuïge pasta. Tip: Stop tussendoor een paar keer om het mengsel door te roeren. Heb geduld—hoe langer je mixt, hoe gladder de sesampasta wordt!
📌 Snelle optie: Gebruik 80 g zwarte of witte tahin in plaats van zelfgemaakte sesampasta.
Koekjesdeeg maken
- Meng de bloem, baking soda en bakpoeder in een grote kom.
- Klop de boter, basterdsuiker en kristalsuiker 3-5 minuten op middelhoge snelheid tot het luchtig en romig is.
- Voeg de sesampasta toe en mix nog 1 minuut.
- Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix opnieuw 1 minuut.
- Voeg, terwijl je op lage snelheid mixt, in delen de bloemmix toe. Meng steeds goed door voordat je de volgende portie toevoegt.
- Hak de witte chocola in grove stukken en meng door het beslag.
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Verdeel het koekjesdeeg in 12-18 balletjes. Hoe minder koeken je maakt, hoe groter ze worden. Dip de koeken eventueel in wat sesamzaad ter decoratie.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de helft van de koekjes. Baktijd:
15-16 minuten voor koekjes met een knapperig randje en een zachte binnenkant.
18+ minuten voor superknapperige koekjes.
Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze daarna naar een rooster om volledig af te koelen.
Serveertip als dessert: vers afgebakken, warme koek met een bolletje vanille ijs!