Tabouleh met labneh en falafel
Tabouleh is een frisse en supergezonde Midden-Oosterse salade. Het is een makkelijk recept dat traditioneel wordt bereid met bulgur, héél veel verse kruiden, tomaat, komkommer, olijfolie en citroensap. Zelf vind ik het heerlijk om deze salade te serveren met falafel, labneh en een lekker platbrood, pita’s of paratha’s.
Deze salade is altijd een groot succes als bijgerecht tijdens barbecues of als frisse maaltijd tijdens warme zomeravonden!
ingrediënten
- 200 g bulgur
- 50 g verse platte peterselie
- 20 g verse munt
- 4 tomaten
- 1 komkommer
- 2 lente uitjes
- 125 g granaatappelpitjes
- 1 citroen
- 1 1⁄2 tl komijn
- 1⁄2 tl kaneel
- 3 tenen knoflook
- 250 g falafel
- 400 ml Griekse yoghurt 10% (of 2%, gezondere optie)
- 4 paratha’s of pita’s
RECEPT
- Meng de yoghurt met een snuf zout. Schep het in een schone theedoek en zet dit in een vergiet. Hoe langer je dit zo laat staan, hoe dikker de labneh wordt!
- Kook de bulgur en laat afkoelen.
- Snijd tomaten en komkommer in kleine blokjes. Doe alles in een grote kom, bestrooi met wat zout en laat even staan. Snijd de peterselie en munt fijn. Snijd de lente ui in dunne plakjes.
- Giet het vocht van de tomaat & komkommer af. Voeg de bulgur, kruiden en lente ui toe aan de kom.
- Maak nu de dressing. Knijp de citroen uit in een glaasje. Voeg een gelijke hoeveelheid olijfolie toe (of iets meer). Voeg ook de geraspte/geperste teentjes knoflook, komijn, kaneel en een flinke snuf zout toe en mix goed. Meng dit door de salade. Laat dit minimaal een kwartiertje staan zodat de smaken goed in kunnen trekken. Bak ondertussen de falafel en verwarm de paratha’s of pita’s.
- Serveer de tabouleh met de granaatappelpitjes, falafel, labneh en paratha’s/pita’s!