Tarte à la tomate
Tarte à la tomate: een makkelijke hartige tomatentaart met mosterd, ui en comté! 🍅💛
Dit is de eerste aflevering van mijn Franse serie. Een serie waarin ik je meeneem naar mijn Franse roots! Ik heb helemaal zin om jullie al mijn favoriete Franse recepten te laten zien. We beginnen met een geweldig recept dat ik al voorgeschoteld krijg zo lang ik me kan herinneren. Mijn mams maakt de lekkerste hartige taarten, waaronder deze makkelijke Franse tomatentaart. Lekker als borrelhapje of als avondeten met een frisse salade of extra groenten als bijgerecht.
Tip voor een krokante bodem: strooi (genoeg) paneermeel over de bodem, voor je de tomaten erop legt. Dit neemt extra vocht op en zorgt ervoor dat de onderkant van je taart lekker krokant bakt.
ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 2 el mosterd (grof of fijn, allebei lekker)
- 4-5 vleestomaten
- 2 el Provençaalse kruiden
- 100 g comté
- 2 kleine rode uien
- extra vierge olijfolie
- 4 el paneermeel (optioneel)
RECEPT
- Verwarm de oven voor op 180ºC hetelucht + onderwarmte.
- Snijd de tomaten in plakken van ½ cm.
- Vet een quichevorm (of ronde ovenschaal) in met olijfolie. Verdeel het bladerdeeg hier overheen en vouw de randen naar binnen. Druk het aan met je vingers en zorg dat het deeg overal ongeveer even dik is. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Optioneel: strooi wat paneermeel over de bodem (zo wordt de bodem extra knapperig).
- Bestrijk de bodem met 2 el mosterd. Halveer de uien en snijd in dunne plakjes. Verdeel de helft van de ui over de mosterd. Leg hier de plakken tomaat op en leg daarop weer de rest van de ui.
- Rasp de comté over de bovenkant van de taart en besprenkel met een scheut olijfolie, de Provençaalse kruiden en een snuf peper en zout.
- Bak de hartige taart 40-45 minuten in de oven.