Tarte au citron met lavendel-tijm fleur de sel
Tarte au citron met lavendel-tijm Fleur de Sel 🍋 Deze Franse citroentaart is ZO lekker! De bodem is super knapperig en de citroenvulling is heerlijk fris. Je maakt de taart helemaal af door ‘m te besprenkelen met lavendel-tijm zeezout. De lavendel en tijm zorgen voor Provençaalse smaken en het zeezout versterkt de zoete en frisse smaken van de taart 🤤
Deze 100% natuurlijke zeezoutvlokken van Le Saunier de Camargue zijn perfect om zowel zoete als hartige gerechten mee af te maken! Wist je dat Fleur de Sel uitsluitend in de zomer met de hand wordt geoogst in het zuiden van Frankrijk? Een leuke tip: geef je gerecht een twist door het zout te mengen met kruiden en smaken die bij het gerecht passen 🪻
ingrediënten
Bodem
- 200 g bloem
- 1/2 tl zout
- 80 g koude ongezouten boter, in kleine blokjes (+ extra voor invetten)
- 80 g suiker
- 1 eidooier
- 3-4 el koud water
Vulling
- 4 eieren
- 1 eidooier
- 145 g suiker
- schil van 3 citroenen
- 65 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
- 150 ml citroensap (3-4 citroenen)
Topping
- Lavendel (gedroogd of vers)
- Grof zeezout
- Verse tijm
RECEPT
Deeg maken
- Doe 200 g bloem, ½ theelepel zout en 80 g koude boter (in blokjes) in een grote kom. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot er grove kruimels ontstaan. Voeg 80 g suiker toe en meng goed. Klop de eidooier los met 1 eetlepel koud water en giet dit bij het deeg. Kneed kort en losjes tot een samenhangend deeg. Voeg indien nodig nog 1–2 eetlepels extra koud water toe, tot het deeg mooi glad is. Vorm een bal, wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm (ca. 22–24 cm) in met wat boter.
- Bekleed de vorm met het deeg. Dit kun je doen op 2 manieren:
- Door het deeg uit te rollen met een deegroller: bestuif het aanrecht goed met bloem en rol het uit tot een lap die iets groter is dan de springvorm, zodat de randen ook bedekt kunnen worden. Leg het voorzichtig over de taartvorm heen.
- Of je kunt stukken deeg afscheuren en het met je vingers over de bodem en de randen verdelen.
Zorg dat het deeg overal ongeveer even dik is en druk goed aan tegen de bodem en randen. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Nu kun je de bodem blindbakken: bekleed het deeg met bakpapier en vul met bakbonen of droge rijst. Bak de bodem 15 minuten blind in de voorverwarmde oven. Verwijder dan voorzichtig het bakpapier met de bakbonen en bak nog 15 minuten tot de bodem goudbruin is.
Vulling maken
- Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.
- Smelt 65 g boter in een pannetje en laat het een beetje afkoelen. Rasp de schil van 3 citroenen en pers het sap uit van 3 of 4 citroenen, tot je 150 ml vers citroensap hebt.
- Klop 4 eieren en 1 eidooier samen met 145 g suiker tot een licht en luchtig mengsel. Roer citroenschil en boter erdoor. Klop als laatste het citroensap door het mengsel.
- Giet de citroenvulling in de voorgebakken taartbodem. Bak de taart 20–25 minuten, tot de randen stevig zijn en het midden nog een klein beetje wiebelt. Draai de vorm eventueel halverwege voor een gelijkmatige garing.
Tip: je kunt ook de bodem al in de oven zetten en daar de vulling erin schenken. - Laat de taart minimaal 2 uur afkoelen (eerst op een rooster en daarna in de koelkast).
Taart afmaken
- Meng een beetje Fleur de Sel met wat verse of gedroogde lavendel en een paar takjes verse tijm. Wrijf het mengsel tussen je vingers zodat de geuren en smaken goed vrijkomen en in het zout trekken.
- Bestrooi de citroentaart vlak voor het serveren met het lavendel-tijm zeezout en garneer eventueel met een takje lavendel of een schijfje citroen.