Veggie lasagne met tofu

45 minuten (+ 30 minuten baktijd)
Vegetarisch
Vegan optie
Lactosevrije optie
Glutenvrije optie
Direct naar recept

Vegetarisch eten maar tóch genoeg eiwitten binnen krijgen is niet moeilijk, maar wel goed om bewust mee bezig te zijn. Het geheime ingrediënt dat deze lasagne extra eiwitrijk maakt (maar waar je niets van proeft): tofu! Een ideaal gerecht om voor meerdere dagen te maken, want de dag erna is de lasagne mínstens even lekker 🤤

ingrediënten

4 personen
  • 2 aubergines
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 7 tenen knoflook
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 blik gepelde tomaten (blik van 400 g)
  • ±700 ml passata
  • 2 rode paprika’s
  • 325 gram tofu (uitlekgewicht)
  • scheut rode wijn azijn (optioneel)
  • 200 gram (volkoren) lasagne bladen
  • 180 gram mozzarella
  • 35 gram Parmezaanse kaas
  • optioneel: verse basilicum
Glutenvrije optie: gebruik glutenvrije lasagnebladen. Vegan en lactosevrije optie: gebruik plantaardige kaas (i.p.v. mozzarella & Parmezaan).

RECEPT

  1. Laat de tofu goed uitlekken. Neem een schone theedoek, leg de tofu hier tussen en zet hier iets zwaars op om het vocht uit de tofu te drukken.
  2. Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng een scheut extra vierge olijfolie in een schaaltje met 2 geperste tenen knoflook. Snijd de aubergines en courgette over de lengte in lange, dunne (!) plakken. Leg op een bakplaat en bestrijk de bovenkant met een dun laagje knoflookolie. Zet 30 minuten in de oven. (De groenten passen niet allemaal op één bakplaat, gebruik er 2, of een bakplaat en een rooster. Heb je dit niet, leg dan alle groenten op één bakplaat en hussel de groenten na 15 minuten even.)
  3. Snipper de rode ui. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de ui aan. Voeg na een paar minuten 5 geperste tenen knoflook en paprikapoeder toe. Bak dit een minuut en voeg dan de gepelde tomaten, passata, rozemarijn en tijm toe. Spoel de fles/het blik van de passata en tomaten om met een beetje water en voeg toe aan de saus. Laat zachtjes pruttelen. Snijd ondertussen de paprika’s in kleine blokjes en voeg direct toe aan de pan.
  4. Verkruimel de tofu (tot hele kleine stukjes) boven de saus. Voeg een scheutje rode wijn azijn toe en meng goed.
  5. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en laat uitlekken op een bordje. Dep voor gebruik goed droog met wat keukenpapier.
  6. Verwarm de oven voor op 180ºC. Neem een grote ovenschaal om de lasagne te maken. De volgorde: (dun laagje!) saus – aubergine – saus – lasagnebladen – saus – courgette – saus – lasagnebladen – saus – aubergine – saus – kaas! Verdeel de mozzarella en parmezaanse kaas over de bovenkant en zet 35 minuten in de oven!

Serveertip: extra lekker met wat verse basilicum!