Winterse parelcouscous met halloumi & sinaasappel-kardemom dressing
Een heerlijk winters gerecht: parelcouscous met halloumi en een frisse sinaasappel-kardemom dressing.
Een makkelijk, gezond recept dat ideaal is als avondeten maar ook als lunch! Dit recept staat vanaf vandaag elke week op het menu hier, ZO lekker! Ik vind het zelf echt ideaal om ’s avonds een (te) grote portie te maken, zodat we het óf 2 dagen kunnen eten, óf nog lekker als lunch kunnen meenemen.
Het is een lekker winters maaltje door de groenten die erin zitten, en de halloumi maakt dit gerecht echt he-le-maal af. Ik wilde er een frisse dressing bij maken, dus koos voor sinaasappel en kardemom. Een gouden combo als je het mij vraagt. Serveer met lekker veel knapperige pompoenpitjes en genieten maar 🤤
ingrediënten
- 240 g parelcouscous
- 1 groentebouillonblokje
- 1 kleine flespompoen (tussen 600-800 g)
- 500 g spruitjes
- 500 g gekookte rode bieten
- 1 sinaasappel
- 2,5 tl kardemom
- 2 el za’atar
- 1 tl chilivlokken
- 1 kleine teen knoflook
- extra vierge olijfolie
- 1 of 2 pakjes halloumi (ik gebruik 60 g p.p. maar meer kan ook!)
- 2 handjes pompoenpitten
RECEPT
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Halveer de flespompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in blokjes (ongeveer 1,5×1,5 cm) en snijd de rode bieten in blokjes of partjes. Snijd de onderkant van de spruitjes en was ze. Leg alles op een bakplaat en voeg een flinke scheut olijfolie, 1½ tl kardemom, 2 el za’atar, 1 tl chilivlokken en een flinke snuf zout toe. Rooster 30-35 minuten in de oven (tot de pompoen gaar is, prik er even in om het te checken).
- Breng water aan de kook met één bouillonblokje. Kook hierin de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking.
- Halveer de sinaasappel en pers het sap uit in een glaasje. Voeg daar een gelijke hoeveelheid olijfolie (of net iets minder), 1 tl kardemom, een flinke snuf zout en een klein (!) geperst teentje knoflook aan toe. Meng goed!
- Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin en geurend zijn.
- Snijd de halloumi in plakken of in blokjes (wat je het lekkerst vindt) en bak ze goudbruin in een koekenpan met een beetje olijfolie. Komt er veel vocht uit de halloumi? Dat verdampt vanzelf, als de pan weer droog is gaan ze mooi kleuren.
- Voeg de parelcouscous toe aan de bakplaat met groenten. Schenk 2/3 van de dressing erbij en verdeel de halloumi en pompoenpitten eroverheen. Serveer met de rest van de dressing en nog een snuf chilivlokken!