Miso aubergine bruschetta
25 minuten (+ 75 minuten oventijd)
Vegan
Lactosevrij
Glutenvrije optie
Bruschetta met miso aubergine! Dit zijn echt fantastische hapjes voor een borrel of etentje. Je kunt ze serveren met toppings naar keuze, maar als ik één tip mag geven: de ingemaakte groenten maken de bruschetta’s helemaal af, zowel qua smaak als qua looks.
Dit is een recept uit mijn e-book LEKKER VEGGIE! In mijn e-book vind je nog veel meer lekkere receptinspiratie, bijna alle recepten vind je alleen in het e-book en niet op mijn website of Instagram. Deze mooie foto is gemaakt door Robin Walrecht.
ingrediënten
12 stuks
- 4 aubergines
- 2 tl miso
- 20 g geraspte gember
- 4 tenen knoflook
- 4 el sesamolie (+ extra)
- 4 el rijstazijn
- 1 el maizena
- 1 (zuurdesem) stokbrood
- toppings naar keuze: bosui, klein gesneden wortel & rode kool, ingemaakte groenten, crispy chili olie, sesamzaadjes… wat je maar lekker vindt!
Ingemaakte groenten maak je heel makkelijk zelf. Bekijk hier het recept!
Wil je het recept glutenvrij maken? Gebruik dan een glutenvrij stokbrood. Wil je dat het recept helemaal vegan en lactosevrij is, let er dan ook op dat het stokbrood geen melk(poeder) bevat.
RECEPT
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prik rondom (veel) gaatjes in de aubergines met een vork. Wrijf ze in met een beetje olijfolie, leg ze op een bakplaat en zet 50 minuten in de oven.
- Maak de misomarinade: meng de miso, geraspte gember, 3 geraspte teentjes knoflook, sesamolie en rijstazijn.
- Meng 1 teen knoflook met een flinke scheut sesamolie, laat dit even staan.
- Bereid alvast de toppings voor: snijd bijvoorbeeld wat wortel en rode kool in kleine blokjes of maak een pot ingemaakte groenten.
- Leg, zodra de oventijd is verstreken, de gepofte aubergines gedurende 15 minuten in een afgedekte kom. Laat de oven aan staan op 180ºC hetelucht + grill. Trek de schil voorzichtig van de aubergines en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng met de miso marinade en maizena. Leg de aubergine weer op de bakplaat en zet nog 15 minuten in de oven.
- Snijd het stokbrood in dikke plakken. Bestrijk met de sesam-knoflookolie en leg naast de aubergine in de oven om ze mooi goudbruin te roosteren.
- Beleg de stokbroodjes met de miso aubergine en toppings naar keuze.